Jedz zielone warzywa i ciesz się sprawnym umysłem

Naukowcy z Rush University Medical Center twierdzą, że wzbogacenie diety o zielone warzywa liściaste może spowolnić postępujący wraz z wiekiem proces spadku zdolności poznawczych. Wyniki badań zostaną zaprezentowane podczas American Society for Nutrition Experimental Biology 2015.

Zespół naukowców z Rush University Medical Center, na czele z dr Martha Clare Morris przeprowadził eksperyment mający na celu zbadanie związku pomiędzy spożyciem zielonych warzyw liściastych, a poziomem funkcji poznawczych. Badania zostały przeprowadzone w ramach programu Memory and Aging Project, którego celem jest identyfikacja czynników odpowiedzialnych za utrzymanie zdrowia i równowagi w funkcjonowaniu mózgu.

Główne objawy choroby Alzheimera, takie jak utrata wspomnień czy spadek zdolności poznawczych to dwie najczęstsze obawy zgłaszane przez starzejących się ludzi. Zwiększenie spożycia zielonych warzyw liściastych może w bardzo prosty, tani i nieinwazyjny sposób wspomóc ochronę mózgu przed chorobą Alzheimera i demencją – powiedziała dr Martha Clare Morris, koordynator badań.

Szacuje się, że w Polsce choroba Alzheimera występuje u co najmniej 250. tysięcy osób, z czego u 150. tysięcy choroba ta jest nierozpoznana i nieleczona. Polacy są najszybciej starzejącym się społeczeństwem w Europie, m.in. z tego powodu liczba osób z chorobą Alzheimera będzie rosła w szybkim tempie. 

W badaniach wzięły udział 954 osoby o średniej wieku 81 lat. Naukowcy regularnie monitorowali dietę i poziom funkcji poznawczych uczestników od 2 do 10 lat po rozpoczęciu badań.

Badania wykazały istotne spowolnienie procesu spadku zdolności poznawczych wśród osób, które spożywały duże ilości liściastych zielonych warzyw. Osoby te charakteryzowały się poziomem zdolności poznawczych podobnym do poziomu zdolności poznawczych osób o 11 lat od nich młodszych.

Naukowcy sprawdzili, które substancje są odpowiedzialne za ten efekt. Okazało się, że udział w tym procesie bierze witamina K, luteina, kwas foliowy, beta-karoten.

Nasze badania są przełomowe. Nikt wcześniej nie wykazał związku witaminy K ze zmianami poziomu funkcji poznawczych na przestrzeni czasu – powiedziała dr Martha Clare Morris, koordynator badań.

Naukowcy chcą rozszerzyć swoje badania i sprawdzić jaka rolę pełnią  poszczególne substancje odżywcze w utrzymaniu dobrego poziomu funkcji poznawczych.

Żródło: Federation of American Societies for Experimental Biology (FASEB). "Eating green leafy vegetables keeps mental abilities sharp." ScienceDaily, www.sciencedaily.com/releases/2015/03/150330112227.htm. 30.03.2015.

Katarzyna Szybalska | psycholog

ZOSTAW ODPOWIEDŹ