Czy picie piwa chroni przed chorobą Alzheimera?

Badacze z Lanzhou University twierdzą, że xantholumol – związek chemiczny zawarty w chmielu – może zapobiegać chorobie Alzheimera i Parkinsona. Wyniki badań zostały opublikowane w piśmie Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Zespół chińskich naukowców z Lanzhou University, na czele z dr Jianguo Fang przeprowadził eksperyment, mający na celu analizę potencjału neuroochronnego związku chemicznego zawartego w chmielu. Wyniki badań wykazały, że xantholumol aktywizuje białko Nrf2, które skutecznie chroni neurony przed uszkodzeniami wywołanymi przez stres oksydacyjnym.

Zawarty w chmielu xantholumol należy do związków flawonoidowych. Badania wykazały, że związek ten ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe (m.in. może zapobiegać rozwojowi raka prostaty), przeciwdrobnoustrojowe, przeciwwirusowe i antymalaryczne.

Naukowcy coraz więcej uwagi poświęcają czynnikom środowiskowym, które przyczyniają się do rozwoju chorób neurodegeneracyjnych. Badacze skupiają się zwłaszcza na analizie zachowań żywieniowych i ich wpływie na fizjologię neuronów.

Wyniki chińskich naukowców rzucają nowe światło na możliwość leczenia chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera albo Parkinsona.

Źródło: Juan Yao, Baoxin Zhang, Chunpo Ge, Shoujiao Peng, Jianguo Fang. Xanthohumol, a Polyphenol Chalcone Present in Hops, Activating Nrf2 Enzymes to Confer Protection against Oxidative Damage in PC12 Cells. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2015.

Mariusz Jaworski – psycholog

ZOSTAW ODPOWIEDŹ